October 27, 2022
 in 
Inspiratie

De symboliek van het oog

Mijn allereerste tarot deck was de Haindl tarot. Achteraf bleek die alles behalve vriendelijk voor beginners, maar ik werd aangetrokken door het mysterieuze oog op de achterkant van de kaarten. Ik wist er niets van af, maar voelde aan alles: dit is mijn deck. Inmiddels werk ik met andere decks en ligt mijn Haindl als een soort relikwie in een antiek houten kistje te rusten. Het heeft zijn dienst bewezen en mij de basis geleerd van alles wat ik nu weet en praktiseer. Toen er een logo moest komen voor De Tarot Psycholoog hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Dat zou een oog worden. Het symbool op de achterkant van de kaarten die mijn eigen ogen hebben geopend. En wat je eenmaal ziet, kun je niet meer ont-zien. Dat is ook mijn wens voor jou wanneer je er voor kiest om met tarot-kaarten te gaan (leren) werken. 

Wat dit logo voor mij betekent

Voor dit stukje wilde ik eerst allerlei algemene betekenissen opzoeken waar “Het oog” symbool voor kan staan. Maar eigenlijk is dat niet waar dit artikel over gaat. Het gaat over wat het voor mij persoonlijk betekent. Want dat is ook hoe ik tijdens een lezing naar de kaarten kijk. Hoe het van toepassing is op de vraag en de vraagsteller. Het oog staat voor mij symbool voor zien en gezien worden. Het is één oog als representatie van het innerlijk zicht (ook wel het “derde oog” genoemd). Soms “weet” je ineens iets, zonder te weten waar dat inzicht precies vandaan komt. Je hebt het plots in-gezien. Dat is wat er tijdens het werken met de kaarten ook vaak gebeurt. Het gaat vóórbij de mind (die de oplossing niet kan bedenken) en spreekt direct tot het onderbewustzijn. 

Die diepere lagen van het bewustzijn communiceren vaak met ons door middel van beelden. Door bijvoorbeeld een herinnering omhoog te brengen, een associatie aan te wakkeren of een gevoel van herkenning te geven. Het is een reflectie van wat je diep van binnen wil, nodig hebt of blokkert. Een richtingaanwijzer vanuit wat sommige mensen “de ziel” noemen. Oftewel: datgene in jou dat alle antwoorden heeft. En laat de ogen nu vaak worden gezien als de spiegels of poorten van de ziel. Eén enkele blik zegt vaak meer dan duizend woorden. Net als één enkel symbool soms een hele keten van verandering in gang kan zetten. Alleen maar door het (in) te zien.

Symbool in het symbool

In het logo van De Tarot Psycholoog kun je in de pupil van het oog het symbool van de maan ontdekken. In de tarot brengt “De Maan” de waarheid aan het licht. Deze kaart nodigt je uit om negatieve gedachtepatronen, onzekerheden en onderdrukte emoties die vanuit het onderbewustzijn bovendrijven te (h)erkennen, te doorvoelen en los te laten. En erop te vertrouwen dat je intuïtie je door de duisternis heen in de juiste richting kan leiden. De maan schijnt niet zelf. Zij weerkaatst het licht van de zon. Zo zijn ook de kaarten een instrument om licht te schijnen op een vraagstuk, schaduwstuk of verborgen aanwijzing. Waarbij het antwoord al in jou zit. Ook al is dat soms lastig om onder ogen te zien. Durf te kijken. En ontdek wat er mogelijk is, vóórbij de illusie van het denken. 

~

Deze tekst bevat een affiliate link. Dat betekent dat wanneer je een deck koopt via deze link ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jou kost het niets extra. Wel help je er op deze manier aan mee dat deze website vrij van banners en advertenties kan blijven. Win-win! 

Meer posts

Ook iets voor jou?

Lees meer
Zelfontwikkeling

Workshop Van Schaduw naar Licht

Na het grote succes van de tarot workshop "Van Symbool Naar Visie" waarin je de basis leert van het werken met de tarot, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Op zondag 26 mei 2024 neemt deze gloednieuwe workshop je verder mee de diepte in, waar je ontdeckt hoe je "Van Schaduw Naar Licht" kunt bewegen met behulp van de tarot. Meer over deze unieke verdiepingsdag lees je in dit artikel. 
Mar 19, 2024
Lees meer
Tarot

Drie decks voor beginners

"Met welk tarotdeck kan ik het beste beginnen?" Van alle vragen wordt deze misschien wel het meest aan mij gesteld. Hoewel het antwoord natuurlijk heel persoonlijk is, deel ik in dit artikel drie aanraders als vertrekpunt voor jouw eigen ontdeckingsreis. 
Mar 6, 2024
Lees meer
Zelfontwikkeling

Tarot Workshop 14 april 2024

Het is alweer tijd voor de vierde ronde van de Tarot Workshop "Van Symbool Naar Visie!" En wel in de vierde maand van het nieuwe jaar: op zondag 14 april 2024 (ook allemaal vieren!). En daarmee hebben we iets te vieren. Want deze ronde krijgt een upgrade! In dit artikel lees je wat je precies mag verwachten van deze bijzondere middag.
Jan 30, 2024
Volg mij

Volg mij op Instagram