March 6, 2024
 in 
Tarot

Drie decks voor beginners

Waar er vroeger slechts een select aantal tarotdecks verkrijgbaar was, is er vandaag de dag ongelofelijk veel te kiezen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een deck over gemaakt. Van feeën tot Friends, van blauwe katten tot zwarte kraaien. Met goud, glitter of holografische details. Er zijn weinig thema’s en onderwerpen waar (online) geen deck over te vinden is. Dat maakt het enerzijds heel toegankelijk en anderzijds kan het ook heel overweldigend zijn. Want: waar begin je? In dit artikel deel ik 3 decks die door hun bruikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid heel geschikt zijn voor beginners. Een goed vertrekpunt als je de tarot wil gaan ontdecken, zelf of met behulp van de workshop.

Rider Waite Smith

Toegegeven: het is niet het meest aantrekkelijke, moderne of diverse deck op de markt. Maar wat mij betreft is het wel hét beste leerdeck. Niet in de laatste plaats omdat de meeste andere decks (en ook boeken!) gebaseerd zijn op dit traditionele systeem en de bijbehorende afbeeldingen. Als je dit deck eenmaal goed begrijpt en beheerst, dan heb je daarmee een stevige basis om ook met de meeste andere decks te kunnen werken. Het is rijk aan symboliek, traditie en blijft trouw aan archetypische wijsheden, wat het een zeer geschikt instrument maakt voor zelfreflectie. Ook hierin is er van alles te kiezen qua kleurstelling, papiersoort, grootte en taal. Zo vind je de Nederlandse uitvoering bijvoorbeeld hier. Toch liever de originele Engelse uitvoering? Deze vind je hier.

Vaak hoor ik van mensen dat ze het lastig vinden om een tarotdeck te schudden vanwege de grootte en hoeveelheid van de kaarten. Een mini deck biedt dan uitkomst! Beter vast te houden (zeker als je kleine handen hebt) en daardoor makkelijker te schudden. De pocket versie van de originele Rider Waite vind je hier. Hou je van een vintage uitstraling? Dan is de Smith Waite Centennial een aanrader. Je hebt deze in een normaal formaat, maar zelf vind ik het kleinere formaat van de editie in een blikje heel prettig werken. Je vindt deze hier. Hou je juist meer van heldere kleuren? Kijk dan eens naar de Radiant Rider Waite. Beschikbaar in een standaard formaat en ook in een kleinere variant.

Je ziet: zelfs in de traditionele uitvoering is de keuze reuze. Want dit is slechts een selectie. Zo is er bijvoorbeeld ook een zwart/wit uitvoering, een fluoriserende, glow-in-the-dark en zelfs een volledig gouden editie. Mijn advies daarbij is in eerste instantie te kiezen voor een deck dat trouw blijft aan de oorspronkelijke kleuren. Omdat deze ook symbolische betekenis bevatten die heel waardevol kunnen zijn om te bestuderen om een extra laag aan het werken met de kaarten te geven. Als je de originele kleuren eenmaal kent, kun je daarna alsnog helemaal los gaan. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, blijft het meestal toch niet bij één deck ;)

The Light Seers Tarot 

Als je me al langer volgt dan zal mijn keuze voor de Light Seers Tarot van Chris Ann niet als een verrassing komen. Eerder schreef ik al een uitgebreide blog over deze moderne klassieker. En eigenlijk denk ik er nog steeds hetzelfde over. Eigentijds, herkenbaar, toegankelijk, gelaagd, divers en een heel fijn deck om de hofkaarten beter te leren kennen. De oorspronkelijke Engelstalige versie vind je hier. Liever in het Nederlands? Ook dat kan! Het Lichtziener Tarot vind je hier. En goed nieuws voor de mensen met kleine handen (of ruimtegebrek door alle andere decks)! Recent is er ook een pocket size van dit deck op de markt gebracht. Deze vind je hier.

Ethereal Visions Tarot

Last, maar zeker niet least, het Ethereal Visions Tarot van Matt Hughes. Met zijn art nouveau stijl, dromerige beelden en gouden details is het een prachtig deck om mee te werken als toegangspoort tot het onderbewustzijn. Met een eigen stijl, die toch trouw blijft aan de originele Rider Waite Smith. Vol symboliek en archetypische wijsheid wat het deck uitermate geschikt maakt voor persoonlijke reflectie leggingen. Het enige nadeel is dat er geen Nederlandse vertaling van is. Mocht dat voor jou niet uitmaken, dan kun je het originele deck hier vinden.

Vrij recent is er een nieuwe editie van dit deck verschenen: Ethereal Visions Tarot: Luna Edition. Daarin is ongeveer de helft van de afbeeldingen hetzelfde gebleven en de andere helft heeft een flinke revisie gekregen. Moderner, diverser en symbolisch passender. In plaats van gouden details kent dit deck holografische accenten. Dat geeft het deck direct een andere uitstraling, die op zijn eigen manier even mooi is. Zelf vind ik het daarom lastig kiezen tussen deze twee decks. Uiteindelijk ben ik zelf voor de Luna Edition gegaan. Maar het origineel staat ook nog steeds op mijn verlanglijstje. Vooral omdat het me interessant lijkt om deze twee decks naast elkaar te gebruiken: één voor het licht en één voor de schaduw. Leuk detail: beide decks bevatten twee extra kaarten (The Well en The Artist). Daarmee mag het volgens de puristen officieel geen tarotdeck heten (omdat het 80 in plaats van 78 kaarten heeft). Aan jou de keuze of je deze extra kaarten wil gebruiken, of ze een andere mooie bestemming geeft. De Luna Edition vind je hier.

Vind je het na al deze suggesties nog steeds moeilijk om te kiezen? Stuur me dan gerust een bericht via het contactformulier of Instagram. Ik denk graag met je mee!

~

Deze tekst bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je een deck koopt via deze link ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jou kost het niets extra. Wel help je er op deze manier aan mee dat deze blog vrij van banners en advertenties kan blijven. Win-win!

Meer posts

Ook iets voor jou?

Lees meer
Zelfontwikkeling

Workshop Van Schaduw naar Licht

Na het grote succes van de tarot workshop "Van Symbool Naar Visie" waarin je de basis leert van het werken met de tarot, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Op zondag 30 juni 2024 neemt deze gloednieuwe workshop je verder mee de diepte in, waar je ontdeckt hoe je "Van Schaduw Naar Licht" kunt bewegen met behulp van de tarot. Meer over deze unieke verdiepingsdag lees je in dit artikel. 
Mar 19, 2024
Lees meer
Zelfontwikkeling

Tarot Workshop 14 april 2024

Het is alweer tijd voor de vierde ronde van de Tarot Workshop "Van Symbool Naar Visie!" En wel in de vierde maand van het nieuwe jaar: op zondag 14 april 2024 (ook allemaal vieren!). En daarmee hebben we iets te vieren. Want deze ronde krijgt een upgrade! In dit artikel lees je wat je precies mag verwachten van deze bijzondere middag.
Jan 30, 2024
Lees meer
Zelfontwikkeling

Tarot Workshop 3 maart 2024

Na twee volgeboekte edities van de Tarot Workshop "Van Symbool Naar Visie" kon een derde ronde natuurlijk niet uitblijven! En die vindt plaats op 3 maart 2024. In dit artikel kun je lezen en zien wat je precies van deze bijzondere middag mag verwachten. Want eigenlijk is het meer dan een workshop. Het is een ervaring. Eén waarbij je niet alleen de kaarten beter leert kennen, maar ook jezelf. 
Nov 20, 2023
Volg mij

Volg mij op Instagram