December 1, 2022
 in 
Tarot

Het verhaal van de Grote Arcana

Als het gaat om symboliek, dan vergelijk ik het leven vaak met een boek. Soms presenteert het zich als een spannende thriller, soms als een slechte roman, saaie maar verplichte literatuur of juist een pageturner. De tarot is hier een interactieve weerspiegeling van. Want eigenlijk verbeelden die 78 kaarten alle facetten, uitdagingen, fases, emoties en blokkades die je in het leven tegen kunt komen. Waarbij ze steeds weer een nieuw verhaal vormen, afhankelijk van de volgorde en context waarin ze zich laten zien. Een boek dat dus steeds veranderd. Net als het leven zelf. In dit artikel neem ik je mee in het verhaal van de Grote Arcana. Want er zit wel degelijk een lijn in het verhaal. En juist door dat te kennen, wordt het makkelijker om de zin te begrijpen wanneer het leven de kaarten door elkaar schudt. 

Je begint het levensverhaal als de Dwaas. Vol kinderlijke onschuld waag je de sprong in het diepe dat het leven heet. Het pad naar eindeloos potentieel ligt voor je. Je weet niet waar het je zal brengen, maar je vertrouwt er op dat iedere stap je verder brengt en het leven je onderweg geeft wat je nodig hebt. 

De Magiër laat je zien dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is. Door de gerichte inzet van je mentale kracht kun je vanuit de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht) alles manifesteren waar je naar verlangt. Zo boven, zo beneden. Zo binnen, zo buiten. Jij bepaalt je eigen realiteit. 

De Hogepriesteres nodigt je uit om te leven vanuit je intuïtie. Te voelen wat voor jou waar is, te vertrouwen op de ingevingen die je krijgt en zo te leren door ervaring. Haar stroom van inspiratie vloeit door alle kaarten die volgen heen. Zij is dus altijd in de buurt om je de weg te wijzen. Het enige wat je hoeft te doen is stil worden en luisteren. 

De Keizerin is de belichaming van vrouwelijke energie en creativiteit. Haar beschermende en verzorgende aard vormt een vruchtbare voedingsbodem dat ieder zaadje dat je plant overvloedig laat groeien om alles wat je oogst vervolgens te kunnen delen met de wereld. 

De Keizer belichaamt mannelijke energie en persoonlijk leiderschap. Hij inspireert om vanuit overzicht, strategie en natuurlijk overwicht de regie te nemen over je eigen leven en zo een toekomst te bouwen die in lijn ligt met jouw visie. 

De Hogepriester wil daarbij jouw mentor zijn en je laten zien wat jouw overtuigingen zijn. Hij weerspiegelt de tradities en structuren die een rol spelen in je leven en vraagt je na te denken of deze je (nog) dienen. Zodat jij vanuit de wijsheid die jij vindt in jezelf ook dienend kan zijn naar anderen. 

De Geliefden reflecteren de relaties die je hebt, in de eerste plaats met jezelf en vervolgens met anderen. Ze inspireren je om keuzes te maken vanuit je hart en je met toewijding te verbinden aan datgene wat voor jou klopt. 

De Zegenwagen leert je om boven dualiteit en tegenstrijdigheid uit te stijgen en vanuit wilskracht en volharding te (blijven) bewegen in de richting van de door jou gekozen doelen en successen. 

Kracht nodigt je uit om je dierlijke instincten en emoties te omarmen, je angsten te overwinnen en vanuit compassie te temmen. Het moedigt je aan om dapper te zijn en te gaan staan voor waar jij in gelooft. 

De Kluizenaar helpt je om je blik naar binnen te keren. Door je terug te trekken en de stilte op te zoeken. Om vanuit de inzichten die je daar vindt opnieuw je licht te schijnen op het pad dat voor je ligt.

Het Rad van Fortuin is altijd in beweging. Het weerspiegelt de ritmes en seizoenen van het leven en laat zien dat verandering de enige constante is. Waarbij het lot (uiteindelijk) altijd in je voordeel werkt, ook al voelt dat in het moment niet altijd zo.

Gerechtigheid vraagt van je dat je leert van je eerdere ervaringen. Iedere actie leidt tot een gelijkwaardige reactie. En een les niet geleerd, komt altijd weer bij je terug. De balans tussen oorzaak en gevolg voelt misschien niet altijd eerlijk, maar is ten alle tijde rechtvaardig. 

De Gehangene vraagt je om geduld, het brengen van een offer en nodigt je uit om de situatie vanuit een ander perspectief te bezien. Om je vervolgens over te kunnen geven aan het leven en er op te vertrouwen dat alles zich op de juiste manier en op het juiste moment ontvouwt. 

De Dood kondigt een onvermijdelijk einde aan van iets dat je niet meer dient en biedt daarmee een doorgang naar transformatie. Alles wat je los laat creëert ruimte voor iets nieuws. En ook al doet dat soms pijn, uiteindelijk is dat de enige weg naar groei. 

Matigheid is de overgangsfase die op deze afsluitingsfase volgt waarbij het hervinden van balans centraal staat. Dit proces vraagt om geduld, herevaluatie en het matigen van extremen om zo tot een stabiel nieuw evenwicht te komen. 

De Duivel confronteert je met gedachten, angsten en patronen die je klein of zelfs gevangen houden. Iets wat op de korte termijn plezier geeft, kan je op de lange termijn afhankelijk maken. Laat jij jezelf verleiden? 

De Toren haalt je uit deze negatieve cyclus, waarbij het Universum met een onverwachte blikseminslag de fundering laat wankelen van alles wat je niet meer dient. Hoe heftig dit ook kan zijn, weet dat je in het puin alle stenen kunt vinden om een betere toekomst te bouwen. 

De Ster biedt heling en verzachting na deze krachtige val. Maak opnieuw contact met je gevoel en diepste verlangens en laat je leiden door de sterren. Ze laten je de weg zien naar hoop en een wens in vervulling. 

De Maan brengt illusies en de waarheid aan het licht. Ze nodigt je uit om negatieve gedachtepatronen, onzekerheden en onderdrukte emoties die vanuit het onderbewustzijn bovendrijven te (h)erkennen, te doorvoelen en los te laten. Omarm je schaduwkant om zo het licht in jezelf te vinden. 

De Zon zet vervolgens alles in het volle licht. Ze brengt warmte, helderheid, vreugde en hernieuwde energie. Ze laat jou en alles om je heen stralen als nooit te voren.

Tijdens Het Oordeel wordt je uitgenodigd uit je as te herrijzen als een nieuwe, meer authentieke versie van jezelf. Dit is het moment van tweede kansen. Waarbij je met alles wat je hebt geleerd, ervaren en doorleefd sterker staat dan ooit tevoren. 

De Wereld vormt het sluitstuk van deze cyclus waarin je hebt ontdekt dat alles één is. En dat die eenheid leeft in jou. De cirkel is rond. En daarmee kan een nieuwe cyclus beginnen voor De Dwaas beginnen. Spring je opnieuw in het diepe?

Meer posts

Ook iets voor jou?

Lees meer
Zelfontwikkeling

Tarot Workshop 14 april 2024

Het is alweer tijd voor de vierde ronde van de Tarot Workshop "Van Symbool Naar Visie!" En wel in de vierde maand van het nieuwe jaar: op zondag 14 april 2024 (ook allemaal vieren!). En daarmee hebben we iets te vieren. Want deze ronde krijgt een upgrade! In dit artikel lees je wat je precies mag verwachten van deze bijzondere middag.
Jan 30, 2024
Lees meer
Zelfontwikkeling

Tarot Workshop 3 maart 2024

Na twee volgeboekte edities van de Tarot Workshop "Van Symbool Naar Visie" kon een derde ronde natuurlijk niet uitblijven! En die vindt plaats op 3 maart 2024. In dit artikel kun je lezen en zien wat je precies van deze bijzondere middag mag verwachten. Want eigenlijk is het meer dan een workshop. Het is een ervaring. Eén waarbij je niet alleen de kaarten beter leert kennen, maar ook jezelf. 
Nov 20, 2023
Lees meer
Zelfontwikkeling

Workshop 26 november 2023

De eerste editie op 24 september aanstaande is al enige tijd volledig volgeboekt. Dus de hoogste tijd voor een tweede ronde! En wel op zondag 26 november 2023. In dit artikel kun je lezen wat je precies van deze bijzondere middag mag verwachten. Want eigenlijk is het meer dan een workshop. Het is een ervaring. In dit artikel lees je wat je daarvan mag verwachten. 
Aug 28, 2023
Volg mij

Volg mij op Instagram