January 11, 2023
 in 
Zelfontwikkeling

Hoe giftig is Toxic Positivity?

“Toxic positivity”. Het is een term die ik steeds vaker voorbij zie komen. En waar de taalpurist in mij de kriebels van krijgt. Van het soort dat je liever niet hebt. Kort door de bocht gaat het om een soort tegenbeweging als reactie op de “good vibes only society”. Het pleit ervoor om niet altijd maar recht te buigen wat krom is. Niet Stoïcijns de andere kant op te kijken als iets naar is. Of er een strik omheen te doen. Maar het leven te erkennen en omarmen in alles wat pijnlijk is. En ruimte te geven aan alle emoties die dat losmaakt. Want als je dat niet (voldoende) doet kan dat schadelijk zijn. Zowel voor jezelf als de ander. 

Op de barricaden

Inhoudelijk kan ik daar heel ver in meegaan. Echt. Ik (h)erken het fenomeen van doorschieten in gemaakt (mentaal) optimisme om maar niet te hoeven voelen wat niet fijn is. Maar is dat positiviteit? Voor mij niet. Daarom blijf ik struikelen over de term “toxic positivity”. Want die twee woorden sluiten elkaar in essentie uit. Net als water en vuur. Waar de één is, kan de ander niet bestaan. Die twee proberen samen te brengen voelt als een bezoedeling van iets dat in essentie puur is. En daar kan ik blijkbaar niet zo goed tegen. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik de afgelopen weken veel tijd heb gespendeerd aan het schrijven van een tegengeluid op verschillende (grote) platforms die bewustzijn proberen te creëren voor dit merkwaardige concept. Op de barricaden. En dat is eigenlijk helemaal niets voor mij. Daarom breng ik het bij deze weer terug naar mijn eigen kleine stukje op het wereldwijde web. Met deze ode aan bewustzijn en nuancering. 

Prikkelend

Ik snap dat een prikkelende term als “toxic positivity” meer aandacht genereert en beter verkoopt dan een meer genuanceerde variant. Daarbij sluit het perfect aan bij de trend van het ontmantelen van coverte narcisten en het uitdoven van “gaslichting”. Toch vind je een oplossing wat mij betreft nooit in het polariseren van extremen. En gaat het juist over dingen naast elkaar laten bestaan. Donker en licht. Pijn erkennen én perspectief bieden. Want wentelen in ellende en daar niets tegenover kunnen zetten lijkt mij niet iets om te propageren. Evenmin als je steeds moeten afvragen of je troostende woorden niet als kwetsend worden ervaren. 

Nuance

Daarom is dit artikel vooral bedoeld als een pleidooi voor nuance. Iedere strategie kent twee kanten. Zoals alles in het leven twee kanten kent. Dat vraagt vooral om bewustzijn. Komt de positiviteit vanuit een oprecht en doorleefd gevoel van vertrouwen, hoop en perspectief? Koester dat dan! En laat je vooral niet wijsmaken dat je bril te rooskleurig is. Is het een mentale strategie die wordt ingezet om iets dat lastig is hanteerbaar te maken? Ook dat heeft ongetwijfeld een (vaak dieperliggende) reden. De belangrijkste vraag is dan of het jou of de ander (nog) dient. Soms is het goed om vuur te doven met water. En soms is het beter om iets volledig uit te laten branden. Wat de betere optie is, verschilt per persoon, per moment en per situatie. Zo kan (mentale) positiviteit een manier zijn om de heftigheid van emoties te doseren. Behapbaar te maken. Om zelf te blijven drijven. Of de ander boven water te houden. Naar het beste van je kunnen, op dat moment. Is dat giftig? Of veerkrachtig?

Alternatief

Ik heb nagedacht over een betere term, maar heb dat al snel losgelaten. Want alle woorden zijn er al. Dus laten we die ook vooral zuiver houden en gedrag simpelweg duiden voor wat het is: verbloemen, wegdrukken, ontkennen, negeren, bagatelliseren, vermijden. Met oog voor de context, de achtergrond en de functie van het gedrag. En niet direct neersabelen. Want vaak zit er een (verklaarbare) reden achter gedrag. En die is niet per definitie giftig. Integendeel juist. Dit is dus vooral een oproep om weg te blijven van misleidende en polariserende labels als “toxic positivity”. Want die zijn wat mij betreft pas echt schadelijk.

Meer posts

Ook iets voor jou?

Lees meer
Zelfontwikkeling

Workshop Van Schaduw naar Licht

Na het grote succes van de tarot workshop "Van Symbool Naar Visie" waarin je de basis leert van het werken met de tarot, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Op zondag 26 mei 2024 neemt deze gloednieuwe workshop je verder mee de diepte in, waar je ontdeckt hoe je "Van Schaduw Naar Licht" kunt bewegen met behulp van de tarot. Meer over deze unieke verdiepingsdag lees je in dit artikel. 
Mar 19, 2024
Lees meer
Tarot

Drie decks voor beginners

"Met welk tarotdeck kan ik het beste beginnen?" Van alle vragen wordt deze misschien wel het meest aan mij gesteld. Hoewel het antwoord natuurlijk heel persoonlijk is, deel ik in dit artikel drie aanraders als vertrekpunt voor jouw eigen ontdeckingsreis. 
Mar 6, 2024
Lees meer
Zelfontwikkeling

Tarot Workshop 14 april 2024

Het is alweer tijd voor de vierde ronde van de Tarot Workshop "Van Symbool Naar Visie!" En wel in de vierde maand van het nieuwe jaar: op zondag 14 april 2024 (ook allemaal vieren!). En daarmee hebben we iets te vieren. Want deze ronde krijgt een upgrade! In dit artikel lees je wat je precies mag verwachten van deze bijzondere middag.
Jan 30, 2024
Volg mij

Volg mij op Instagram